Volvo Trucks predstavlja vlačilec brez voznika

Družba Volvo Trucks bo na salonu gospodarskih vozil v Hannovru IAA predstavila novo prevozno rešitev z avtonomnimi električnimi gospodarskimi vozili, ki bo lahko prispevala k učinkovitejšim, varnejšim in čistejšim prevozom.

Pri Volvo Trucks poudarjajo, da naraščanje števila svetovnega prebivalstva in rast urbanizacije povzročata pomembne izzive reševanja okoljskih težav, kot so prometni zastoji, onesnaževanje in prevelik hrup. Naraščajoča poraba, hitra rast e-trgovine in vsesplošno pomanjkanje voznikov pomenijo večje zahteve za učinkovite prevozne rešitve.

Samodejna vozila za logistične centre
Sistem, poimenovan Vera, je namenjen za redne in ponavljajoče se prevoze, za katere so značilne razmeroma kratke razdalje, velike količine blaga in visoka natančnost dostave. Prevozi med proizvodnimi obrati so tipični primeri, lahko pa se bo uporabljala tudi v drugih primerih.

„Popoln potencial prevozništva še ni v celoti izkoriščen. Vse kaže na to, da se bo v prihodnjem desetletju globalna potreba po prevozih še naprej bistveno povečevala. Če želimo temu povpraševanju zadostiti na trajnosten in učinkovit način, moramo najti nove rešitve. Da bi zagotovili dobro delujoč sistem pretoka blaga, moramo obstoječo infrastrukturo izkoristiti bolje kot doslej. Prevozni sistem, ki ga razvijamo, je lahko pomemben dodatek k današnjim rešitvam in lahko pomaga obvladati številne izzive, s katerimi se spopadajo družba, prevozniška podjetja in naročniki prevoza,“ pravi Claes Nilsson, predsednik družbe Volvo Trucks.

„Naš sistem si je mogoče predstavljati kot razširitev naprednih logističnih rešitev, ki jih številne industrije že uporabljajo. Ker uporabljamo avtonomna vozila brez emisij izpušnih plinov ali hrupa, jih je mogoče uporabljati podnevi ali ponoči. Rešitev uporablja obstoječo cestno infrastrukturo in tovorne ploščadi, kar omogoča lažje povračilo stroškov in integracijo z obstoječimi prevozi,“ pojasnjuje Mikael Karlsson, podpredsednik oddelka za avtonomne rešitve.

Nadzor vozil na daljavo
Prevoze opravljajo avtonomna električna vozila, povezana s storitvijo v oblaku in središčem za nadzor prevozov. Vozila so opremljena z naprednimi sistemi za avtonomno vožnjo. Zasnovani so tako, da določijo položaj vozil do centimetra natančno, podrobno spremljajo in analizirajo druge udeležence v prometu ter se odzivajo z visoko ravnjo natančnosti.

Središče za nadzor prevozov nenehno spremlja potek prevoza in natančno sledi položaju vsakega vozila, napolnjenosti akumulatorja, vsebini tovora, zahtevam glede servisiranja ter številnim drugim parametrom.

Kot pri postopku industrijske proizvodnje sta hitrost in potek prevoza prilagojena, da ne bi prišlo do nepotrebnega čakanja in da se zagotovi natančnost dostave. Tako bo mogoče zmanjšati odpadke v obliki varnostnih zalog in povečati razpoložljivost. Vozila, ki opravljajo prevoze po isti progi, sodelujejo in tako ustvarjajo najboljši pretok.

V bližnji prihodnosti nameravajo novi sistem izpopolnjevati skupaj z izbranimi strankami, ki bi takšna vozila lahko uporabljale pri vsakodnevnih prevozih. (mkr/foto Volvo Trucks)

Nadzor nad samodejnimi električnimi vlačilci poteka iz osrednjega logističnega centra.
Delite