Vozila na znanem letališču bo parkiral robot

Londonsko letališče Gatwick bo v kratkem pričelo testirati električnega avtonomnega robota, ki bo parkiral vozila potnikov. Robot, ki so ga poimenovali Stan in ga izdeluje podjetje Stanley Robotics, uporablja podoben sistem kot viličarji, ob pomoči umetne inteligence pa lahko s takim načinom parkiranja prihrani do 50 odstotkov prostora na parkiriščih.

Potniki se bodo ob prihodu na letališče zapeljali v poseben prostor, kjer bodo iz vozila vzeli svojo prtljago. S pomočjo aplikacije bodo nato priklicali robota Stana, ki bo s skeniranjem izmeril dimenzije vozila. Robot bo zatem vozilo s pomočjo sistema, ki spominja na tistega pri viličarjih, s pomočjo umetne inteligence vozilo prepeljal na posebno parkirišče.

Na ta način bo parkirni prostor kar se da optimiziran, in sicer so izračunali, da bo lahko robot na 170 običajnih parkirnih prostorov, kolikor jih bo vključenih v testiranje, na ta mesta parkiral 270 vozil. Zavoljo varnosti bodo dostop do tega parkirišča imeli le roboti, medtem ko bodo ključi vozila ves čas pri lastniku. Ko se bo potnik vrnil s poti, bo vozilo zanj že pripravljeno, saj bo imel robot tudi podatke o letu lastnika.

Letališče Gatwick bo s testiranjem pričelo še letos, predvidoma avgusta. Nekaj testiranj so sicer doslej že opravili, vključno s tistim na pariškem letališču Charles de Gaulle in v Lyonu. (pfi/foto Stanley Robotics)

 

Delite