Vozniki tovornih vozil in avtobusov ta teden pod drobnogledom policistov

V tem tednu v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, poteka evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Namen akcije je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov.

Policisti bodo preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil.

Preverjali bodo tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, kar lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo, in ali so pripeti z varnostnim pasom. Kontrolirali bodo še ustreznost listin, pozornost pa bo namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja z več desettonskim vozilom, lahko pripelje do prometne nesreče z zelo hudimi posledicami, opozarjajo na Policiji. Tega se veliko voznikov tovornjakov na žalost premalo zaveda. Zato vse voznike tovornih vozil in avtobusov opozarjajo, naj vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. (pfi/foto Policija)

 

Delite