Vrata odpira mednarodni sejem gospodarskih vozil IAA

V Hannovru se začenja mednarodni sejem gospodarskih vozil IAA, ki je brez dvoma osrednji dogodek v panogi.

Kljub dejstvu, da strokovna javnost ni pričakovala večjega števila novosti, so proizvajalci poskrbeli za več presenečenj. Pri Daimlerju oziroma Mercedes-Benzu so novega Actrosa predstavili že pred IAA-jem. Na tiskovni konferenci pa so širšemu krogu predstavnikov medijev s ponosom prikazali tudi futuristični koncept mobilnosti Urbanetic – modularno zgrajeno avtonomno vozilo za prevoz potnikov ali tovora.

Prav tako je bil že poznan Fordov, v Turčiji izdelan, tovornjak F-max. Vseeno je presenetila novica, da ga je strokovna komisija izbrala za tovornjak leta 2019. Pri lahkih gospodarskih vozilih je tokrat slavilo kar 5 znamk.

MAN je presenetil z mestnim distribucijskim električnim kamionom CitE. Lahko smo videli Scanio Hybrid Electric Truck, ki se z elektriko napaja z vodov, nameščenih nad avtocesto. Znamka Volvo je proslavila 25-letnico modela FH …

Večina proizvajalcev je predstavljala popolno elektrificirana vozila, in to ne zgolj najbolj renomirane znamke, ampak tudi manj zveneča imena.

Seveda se na IAA predstavljajo še proizvajalci priklopnikov in polpriklopnikov, podjetja, ki s sestavnimi deli oskrbujejo »globalne igralce« in zagotavljajo rezervne dele, proizvajalci orodij, ponudniki hardverskih računalniških komponent in programskih rešitev.

Celovito reportažo z letošnjega IAA bomo objavili v oktobrski številki naše revije. (emi/Foto emi)

Delite