Vrnitev Volkswagna na Pikes Peak z električnim dirkalnikom

Najnovejši projekt znamke Volkswagen na področju motošporta je dobil svoje ime: I.D. R Pikes Peak. Gre za prototipni dirkalnik, ki ga v celoti poganja elektrika, z njim pa želi Volkswagen nastopiti na tekmovanju Pikes Peak 24. junija letos v Koloradu v ZDA.

Električni športni avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa hkrati predstavlja prvi korak prihodnjega intenzivnejšega sodelovanja med podjetjema Volkswagen R in Volkswagen Motorsport. Mednarodna gorska dirka Pikes Peak – med poznavalci znana tudi kot »dirka do oblakov« – poteka od leta 1916 v bližini mesta Colorado Springs, ki leži ob vznožju Skalnega gorovja. Start dirke je na 2800 metrih nadmorske višine, tekmovalci pa skozi ciljno črto zapeljejo po 19,99 kilometra dolgi progi na kar 4302 metrih nadmorske višine.

Volkswagen je sicer na dirki Pikes Peak nazadnje sodeloval leta 1987, in to s spektakularnim Golfom z dvema motorjema in z močjo kar 480 kW (652 KM), zmaga pa se mu je takrat za las izmuznila. »Skrajni čas torej za maščevanje,« se je pošalil direktor znamke Volkswagen Motorsport Sven Smeets. »I.D. R za nas predstavlja izjemno razburljiv izziv z namenom pokazati, kaj je mogoče v motošportu doseči z električnim pogonom. Naše celotno moštvo, na čelu katerega je voznik Romain Dumas, je za to, da bi doseglo nov rekord z električnim vozilom, izjemno motivirano.«

Rekord v razredu električnih prototipov je trenutno 8.57,118 minute, leta 2016 pa ga je postavil novozelandski tekmovalec Rhys Millen (e0 PP100). Pri znamki Volkswagen so še dodali, da nameravajo do leta 2025 izdelati več kot 20 povsem novih električnih vozil. (pfi/foto Volkswagen)

Delite