Waymov preizkus samovozečih tovornjakov

 

Google je že leta 2009 predstavil robotizirane avte in z njimi opravil številne preizkusne vožnje (brez voznika), potem pa je razvoj robotiziranega avta in razvoj naprav za avtonomno vožnjo zaupal svoji sestrski firmi Waymo.

Odločili so se, da se Google oziroma njegova podjetja ne bodo ukvarjala s proizvodnjo samovozečih avtomobilov in da bo njihovo glavno prizadevanje – razvoj naprav za avtonomno vožnjo. Te naprave so razvijali za osebna vozila, zdaj pa so jih prilagodili tudi za avtonomno vozeča tovorna vozila (pri razvoju sodelujejo tudi nekatera zagonska podjetja, kot na primer podjetje Embark in podjetje Otto) in prav te dni so naredili prve preizkusne vožnje s tovornjaki v Kaliforniji in Arizoni.

Waymo razvija naprave za avtonomno vožnjo osebnih vozil in tovornjakov.

Za tovornjake so morali narediti razne prilagoditve naprav za avtonomno vožnjo (zlasti softverski del naprav), saj se polno naložen tovornjak na cesti na primer pri zaviranju in zavijanju obnaša drugače kot osebni avtomobil. Na preizkusnih vožnjah imajo Waymovi tovornjaki poleg naprav za samodejno vožnjo tudi še voznika, ki ukrepa, če pride do kakšnih nepredvidenih okoliščin. (jpe/foto waymo)

Delite