Z enakima Volvoma FH z različno porabo goriva

Volvom FH aktualnega letnika so namenili prenovljeno programsko opremo I-Save, s pomočjo katere so povečali učinkovitost tovornjakov oziroma znižali porabo goriva. K znižanju so pripomogle še številne drobne izboljšave na področju aerodinamike.

Na povabilo Volvo Trucks Slovenija smo v okolici Prage lahko preizkusili dva identična tovornjaka FH 460 I-Save, z enakima prikolicama in enako skupno maso. Edina razlika je bila, da smo prvega po slabih 300 kilometrov dolgi poti vozili v programu Eco, drugega pa v standardnem programu. Pri zmogljivostih se sicer čutijo razlike, saj je v programu standard tovornjak bolj odziven in živahen. A pod črto se vidi, da je razlika v porabi občutna, razlika v povprečni hitrosti vožnje in porabljenem času, če vozimo v ekonomičnem programu, pa zanemarljiva. Več informacij ob podrobnejši analizi rezultatov boste lahko prebrali v papirni izdaji revije.

Pri Volvu znajo povedati: »Vsak uporabnik se lahko sam odloči, v katerem programu bo vozil, a pri programu Eco je poraba gotovo nižja (kar smo dokazali tudi testniki na kratkem preizkusu)«. (emi/foto emi)

Emil Šterbenk, ki je bil eden izmed udeležencev testa, že pripravlja obširnejši zapis.

 

 

 

Delite