Za pol stoletja Opla GT na pot po legendarni Route 66

Dobra dva ducata navdušencev nad Oplom GT se je srečalo za skupinski »road trip« čez jugozahod ZDA, s katerim so proslavili 50. rojstni dan legendarnega športnega avtomobila.

Več kot 70 odstotkov od 103.463 izdelanih avtomobilov je bilo prvič registriranih v ZDA, kjer ima GT še danes veliko skupnost občudovalcev, na rojstnodnevno popotavanje pa so prišli tudi udeleženci iz nekaterih drugih držav.

Karavano Oplovih GT-jev je pot vodila po prepoznavni in slikoviti ameriški pokrajini.

Začetek in konec v Las Vegasu
Osemdnevna turneja se je začela v Las Vegasu. Iz prestolnice igralništva je karavana krenila proti Hooverjevemu jezu in vzhodno vzdolž slavne ceste Route 66 do spomenika Four Corners Monument, ki stoji na edini točki v ZDA, kjer se stikajo štiri države – Arizona, Kolorado, Nova Mehika in Utah. Od tam jih je pot vodila do narodnih parkov, kot sta Mesa Verde in Zion. Po prepotovanih približno 2000 kilometrih se je potovanje zaključilo s povratkom v Las Vegas.

»Turneja je bila osupljiva izkušnja in nikoli ne bom pozabil vožnje po cesti Route 66«, je povedal organizator Olaf Moldzen, vodja krovne zveze evropskih klubov Oplov GT, v katero je vključenih 28 državnih skupin in 1450 članov s 1550 avtomobili. Drugi udeleženci v prometu na ameriških cestah so bili enako navdušeni nad GT-jem. »Veliko voznikov in sopotnikov nas je pozdravljalo z dvignjenim palcem ali nam pomahalo. GT vedno prikliče odzive, saj se lahko vsakdo identificira z njim.«

V ZDA je bilo prvič registriranih več kot 70 odstotkov izdelanih GT-jev.

Septembra srečanje v Nemčiji
Zelo verjetno bo GT podobno strastne simpatije zbujal tudi od 18. do 22. septembra, ko bo na povabilo zveze organiziran Grand Tour evropskih GT-klubov po Nemčiji. »Začeli bomo v Rüsselsheimu in obiskali kraje, ki so tesno povezani z Oplom in zgodovino GT-ja,« je povedal Moldzen. Med cilji turneje, ki se je bodo udeležile tudi slavne osebnosti, so Oplov testni center, dirkališče v Hockenheimu, Oplova tovarna v Kaiserslauternu in ceste z obilico serpentin čez gorovje Taunus, kjer so posneli originalne oglase za Opla GT. (mkr/foto Opel)

 

 

Delite