Začelo se je odštevanje do električnega ID. Buzza

Pri Volkswagnu se je začelo odštevanje do dvojne svetovne premiere: 9. marca bo prerojeni, popolnoma električni, brezemisijski Bulli sočasno predstavljen kot ID. Buzz (petsedežnik) in ID. Buzz Cargo (dostavnik).

Volkswagen Gospodarska vozila je trenutno v zaključni fazi testiranja prototipov ID. Buzz. Te dni se predserijska flota vozil vozi po Evropi. Gre za končne preskuse v vsakdanjih razmerah med Barcelono, Parizom, Londonom, Amsterdamom, Københavnom, Hamburgom in Hannovrom. Kai Grünitz, vodja razvoja vozil pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila: “Pred začetkom serijske proizvodnje modela ID. Buzz nam ti zadnji testi z vozili, ki skoraj ustrezajo stanju končne serijske proizvodnje, dajejo nepogrešljive informacije za zaključno dodelavo.”

Oblikovanje po navdihu kultnega modela T1
Prototipi ID. Buzz so le še rahlo zamaskirani. Tako se vidi, da so oblikovalci slog konceptnega vozila iz leta 2017 dosledno prenesli v serijsko različico iz leta 2022 – podobnosti ni mogoče spregledati. Obe različici ID. Buzz poleg tega povzemata slogovne elemente legendarnega modela T1 – originalnega modela Bulli. Mednje spadajo izjemno kratki previsi karoserije, maksimalno izkoriščen prostor na minimalni površini, klasična delitev dizajna karoserije na spodnji in zgornji nivo ter nezamenljiv obraz v obliki črke V. Tako kot prvotni Bulli ima tudi ID. Buzz pogon na zadnji kolesi.

Kljub vsem povezavam z zgodovino modelske serije je avantgardni ID. Buzz nov obraz električne mobilnosti. ID. Buzz ne temelji na kompromisu platforme za različne pogone, temveč je dosledno e-Bulli. Nova modelska serija tehnično temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. Obe različici ID. Buzz se bosta leta 2022 začeli prodajati z litij-ionsko visokonapetostno baterijo, ki bo imela 82 kWh bruto energije (neto: 77 kWh). Baterija bo napajala elektromotor z močjo 150 kW, ki je vgrajen v zadnjo premo in jo tudi poganja. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 145 km/h. Uradni podatki o dosegu še niso na voljo. Dejstvo je, da bo novi ID. Buzz zelo agilno vozilo. Na eni strani zato, ker elektro-motor iz mirovanja doseže največji navor 310 Nm. Na drugi strani pa zato, ker ima poleg te dinamične komponente zelo nizko težišče, saj je baterija nameščena globoko v sendvič dnu vozila. Zaradi svoje konstrukcije ima ID. Buzz še eno prednost: obračalni krog električnega Bullija meri le nekaj več kot 11,0 metra.

 

Volkswagen ID. Buzz

 

Maksimalni izkoristek prostora in medosna razdalja kot pri T6.1
Volkswagen Gospodarska vozila je na osnovi platforme MEB razvil vsestransko karoserijo, ki omogoča izjemno širok spekter uporabe: multivariabilni ID. Buzz s petimi sedeži je enako dobro prilagojen za prosti čas kot za poslovno uporabo. S trisedežnim modelom ID. Buzz Cargo pa smo dobili ultramoderen dostavnik z ničelnimi emisijami. Pa tudi to je šele začetek. V teku leta bo na primer ponudbo obogatila različica s podaljšano medosno razdaljo z ustrezno razširjenimi možnostmi v notranjosti.

O merah: ID. Buzz in ID. Buzz Cargo, ki se bosta začela prodajati v letu 2022, imata normalno medosno razdaljo (2.988 mm) in dolžino 4.712 mm. Za primerjavo: medosna razdalja novega modela ID. Buzz se le za dva milimetra razlikuje od T6.1, ki pa v dolžino meri 4.904 mm. To pomeni, da bo imel ID. Buzz podobno dolžino notranjosti, vendar bo lahko uporabljal manjša parkirna mesta. Minibus z velikimi steklenimi površinami po vsem obsegu meri v višino 1.937 mm; pri dostavniku je višina zaradi manjših razlik v podvozju 1.938 mm (T6.1: 1.970 mm). Obe različici ID. Buzz merita v širino 1.985 mm (brez zunanjih ogledal), kar pomeni, da je novi model za 81 mm širši od T6.1. Nova modelska serija ima platišča velikosti od 18 do 21 palcev in velika kolesa s premerom 750 mm.

Zaradi prostorsko varčne zasnove na platformi MEB se ID. Buzz in ID. Buzz Cargo ponašata z izjemno dobro izrabo prostora. V petsedežnem ID. Buzzu je ob vseh potnikih še 1.121 litrov prostora za prtljago. V modelu ID. Buzz Cargo pa maksimalna prostornina tovornega prostora za predelno steno za prvo sedežno vrsto znaša več kot 3,9 m3.

Volkswagen ID. Buzz

“Plug & Charge” in dvosmerno polnjenje
Pametne rešitve za polnjenje: z najnovejšo programsko opremo ID.Software bo v prihodnosti modelska serija ponujala tudi funkcijo “Plug & Charge”. ID. Buzz se bo overil prek polnilnega vtiča na hitrih polnilnih mestih (DC/ istosmerni tok) številnih ponudnikov in bo tako s polnilnim mestom izmenjal vse potrebne podatke – bistveno več udobja. In še ena novost bo na voljo: dvosmerno polnjenje. Ta tehnologija odpira povsem nov spekter možnosti. Na primer: odslej bo mogoče presežno energijo iz domačega fotovoltaičnega sistema čez dan shraniti v ID. Buzz in jo zvečer dovesti nazaj v hišo, tako da bo gospodinjstvo samooskrbno tudi brez sonca.

Enako kot pri vseh modelih družine ID. bo posodobitve programske opreme mogoče v vozilo prenesti brezžično. To vključuje posodobitve infotainment sistema kot tudi posodobitve s področja polnjenja ali asistenčnih sistemov. Paleta asistenčnih sistemov vključuje inovativne povezane tehnologije, kot je prvič realizirano “naučeno parkiranje” (samodejno parkiranje in odparkiranje), “Car2X” (opozorila in obvestila o nevarnostih v bližnji okolici) in najnovejša različica sistema “Travel Assist” z uporabo množic podatkov; sistem v celotnem hitrostnem območju omogoča delno avtomatizirano bočno in vzdolžno vodenje.

Uvedba na evropski trg septembra
Že kmalu po začetku proizvodnje ID. Buzza v prvem polletju je uvedba na evropski trg predvidena že za letošnjo jesen. ID. Buzz naj bi začeli tržiti tudi v ZDA – to bo vrnitev modelske serije, na katero čakajo številni ameriški oboževalci med New Yorkom in San Franciscom.

ID. Buzz pravzaprav ni prvi Bulli z električnim pogonom. Že pred 50 leti je Volkswagen na hannovrskem sejmu predstavil T2 kot prvi prototip, ki ga je poganjal elektromotor v zadku. Vendar je njegov največji doseg 85 kilometrov pokazal, da tehnologija baterij še zdaleč ni bila primerna za uporabo v praksi. Toda že takrat, leta 1972, so se rodile sanje o Bulliju, ki ne bo povzročal lokalnih emisij. Leta 2022 te sanje postajajo resničnost. (mpo/foto Volkswagen)

 

Delite