Začetek proizvodnje novega Audija Q8 e tron

S proizvodne linije v Audijevi tovarni v Bruslju je zapeljal prvi Audi Q8 e tron, s čimer se je začela era novega vrhunskega modela električnih SUV-jev. Bruselj je že od začetka proizvodnje modela Audi e tron zgled za trajnostno proizvodnjo. Od leta 2018 je bilo dobavljenih okrog 160.000 primerkov Audijevega prvega električnega modela.

Član Audijeve uprave in direktor proizvodnje Gerd Walker je poudaril pomen, ki ga ima za znamko novi električni model: “Novi Audi Q8 e tron z večjo učinkovitostjo in dosegom ter izpiljenim dizajnom daje močan pečat električni mobilnosti.” Walker je poleg tega izpostavil izjemno vlogo, ki jo ima bruseljska tovarna kot pionir trajnostne proizvodnje: “Bruselj je opravil dragoceno pionirsko delo. Učimo se iz izkušenj, pridobljenih z okrog 160.000 vozili, ki smo jih že dobavili po vsem svetu. Te izkušnje bodo v naslednji fazi vključene v zagon proizvodnje baterij v Ingolstadtu.”

Montaža baterij v Bruslju prispeva usmeritve za celotni koncern.
V nasprotju z mnogimi tekmeci se Audi osredotoča na preoblikovanje proizvodnje od znotraj navzven. Tako nastaja “360factory”, Audijeva proizvodnja prihodnosti, za katero je na nekaterih področjih vzor Bruselj. Za Audi pomenijo vlaganja v obstoječe tovarne udejanjanje trajnosti v praksi – v gospodarskem, okoljskem in družbenem smislu. “Ta Audijev pristop varčuje z viri in pospešuje našo preobrazbo,” je poudaril Walker.

Za Xavierja Rosa, člana Audijeve uprave in direktorja za kadre in organizacijo, je družba Audi Brussels dragocen vir spoznanj o načrtnem usposabljanju zaposlenih. “Izkušnje, ki smo jih v Bruslju pridobili od leta 2018, lahko uporabimo v vseh tovarnah na ravni celotnega koncerna Audi.” Tudi direktor družbe Audi Brussels Volker Germann je poudaril vlogo delovne sile: “Za izdelavo Audija Q8 e tron ne potrebujemo le naše celotne infrastrukture, temveč predvsem naše zaposlene, ki ta avtomobil izdelujejo kot ekipa in z veliko strastjo.”

Audijeva tovarna je po besedah predstavnikov znamke v marsičem zgled za proizvodnjo prihodnosti.

Bruselj je zgled za trajnostno proizvodnjo
Audi Q8 e tron bo kupcem v Evropi in ZDA dobavljen kot vozilo s potrjeno nevtralno bilanco CO21. Od leta 2025 naprej naj bi vse tovarne v okviru korporativnega okoljskega programa Mission:Zero proizvajale z ničelnimi emisijami CO2. Bruselj, ki ga je združenje delodajalcev Agoria leta 2020 razglasilo za “tovarno prihodnosti”, tako deluje že od leta 2018. Od začetka proizvodnje modela Audi e tron je belgijska tovarna prva na svetu s potrjeno ogljično nevtralno velikoserijsko proizvodnjo v segmentu prestižnih vozil.

V tovarni so že leta 2012 prešli na uporabo zelene elektrike. Med drugim je družba Audi Brussels v ta namen na območju tovarne namestila enega največjih fotovoltaičnih sistemov v regiji – razteza se na kar 107.000 kvadratnih metrih. Elektrarna iz trajnostne energije letno proizvede približno 9.000 megavatnih ur električne energije. To je dovolj, da lahko napolnijo približno 90.000 Audijev Q8 e tron in prihranijo okrog 1.881 ton izpustov CO2.

Tudi dobavitelji baterijskih celic so dolžni pri proizvodnji uporabljati izključno energijo iz obnovljivih virov. Elektromotorjev za proizvodnjo iz Madžarske v Bruselj ne dovažajo več s tovornjaki, temveč z zelenimi tovornimi vlaki. Od maja 2022 poteka železniški transport po približno 1.300 kilometrov dolgi progi, s čimer letno prihranijo okrog 2.600 ton izpustov CO2.

Družba AUDI AG je lastnik tovarne od leta 2007. Družba Audi Brussels je nato tovarno preuredila in omogočila proizvodnjo modela Audi A1, ki je bil v tistem času novost v Audijevi modelski ponudbi. Leta 2018 se je nato rodil Audi e tron. Leta 2021 so v družbi Audi Brussels izdelali 43.866 avtomobilov na izključno električni pogon. Več kot 3.000 zaposlenih bo od drugega polletja 2023 izdelovalo tudi Audi Q4 e tron.  (mpo/foto Audi)

Novi pristopi k proizvodnji električnih vozil zahtevajo tudi dodatno usposabljanje zaposlenih.

 

Delite