Zlati Porsche 911 Turbo bo šel na dražbo

Porsche Classic je 20 let po koncu serijske proizvodnje izdelal zadnji 911 Turbo z zračno hlajenim motorjem. Porsche 911 Turbo tipa 993 je nastal po zasnovi originalne surove karoserije.

Izjemnost zgodovine modela in nastanka »novega starodobnika« poudarja njegova zunanja podoba. Zlatorumeno kovinsko lakirani klasik sledi podobi modela 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991. Obrise zlatorumene barve karoserije poudarjajo črna platišča, črne sedeže in notranjost pa zlatorumene podrobnosti.

Premiera v javnosti konec septembra
Karoserija ima značilne stranske odprtine za zajemanje zraka kot pri tipu 993 Turbo S, ki so bile leta 1998 opcijsko na voljo tudi za model 911 Turbo. Ta klasik med športnimi avtomobili, ki razvije moč 331 kW (450 KM), bo 27. septembra 2018 na dogodku “Porsche Rennsport Reunion” v kraju Laguna Seca v Kaliforniji slavil svetovno premiero.

27. oktobra 2018 bo unikat, ki ga je mogoče voziti samo na zasebnih progah, na prodaj v okviru dražbe podjetja RM Sotheby’s v Porsche Experience Centru v Atlanti. Prihodek je namenjen neprofitni Fundaciji Ferryja Porscheja, ustanovljeni letos, ob 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche.

»Project Gold« je atraktiven prispevek oddelka Porsche Classic k 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche. V okviru priprav na ta jubilej in bližajočega se prihoda na trg Taycana, prvega Porschejevega športnega avtomobila na izključno električni pogon, se je porodila ideja, da bi na temelju še obstoječe surove karoserije tipa 993 izdelali povsem novo vozilo.

Unikatni primerek bo šel konec oktobra letos na dražbo.

Celovita ponudba delov za starodobne modele
Strokovnjakom je bilo na voljo več kot 6.500 originalnih delov, ki jih Porsche Classic nudi samo za vozila tipa 993. Skupna ponudba delov za klasike pa vključuje okoli 52.000 postavk, ki so po naročilu dobavljivi pri vseh partnerjih Porsche Classic in v Porschejevih centrih za popravilo in restavriranje klasičnih modelov Porsche po svetu.

Izdelava unikatnega vozila je trajala približno leto in pol. Najprej je bila surova karoserija obdelana s postopkom protikorozijske zaščite in lakiranja kot pri sodobnih serijskih vozilih. Nato je v Porschejevi restavratorski delavnici nastal zbirateljski primerek, ki so ga sestavili in nastavili specialisti iz oddelka Porsche Classic.

V vozilo so vgradili povsem nov 3,6-litrski biturbo motor v tedanji najzmogljivejši izvedbi z močjo 331 kW (450 KM). Tudi ročni menjalnik in štirikolesni pogon so vzeli s police z originalnimi deli. Ročno vgravirana številka šasije sledi številki “enajstice”, ki je s proizvodnega traku zapeljala leta 1998 kot zadnji model tipa 993 Turbo.

Elemente zunanjosti in notranjosti so izdelali v sodelovanju z internimi strokovnjaki manufakturne delavnice Porsche Exclusive. Pod njihovo taktirko je v preteklosti nastal na 500 primerkov omejeni 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991. Oblikovalci iz oddelka Style Porsche so zasnovali barvno paleto ter umestitev emblemov in drugih aplikacij v notranjosti.

Pri izdelavi so se zanašali na stare ročne veščine Porschejevih mojstrov.

Tehnične posebnosti legendarnega modela
Vse do danes je 993 priljubljen ljubiteljski primerek, ki velja za posebno dovršenega in zanesljivega. A tudi odzivnega: kot prvi Porsche 911 je namreč dobil na novo zasnovano aluminijasto podvozje. Izvedbo Turbo je prvič poganjal motor z dvema polnilnikoma, ki je leta 1995 v svetovnem merilu veljal za serijski motor z najmanjšimi emisijami. Sprednji del je bolj plosk kot pri predhodnikih, kar je omogočila zamenjava okroglih žarometov s poleliptičnimi.

Porsche je kot prvi avtomobilski proizvajalec na svetu za model Turbo s štirikolesnim pogonom uvedel še eno inovacijo – aluminijasta platišča z votlimi kraki. Takrat je bilo izdelanih samo 345 primerkov modela 911 Turbo S, ki ga je poganjal agregat z močjo 450 KM. (mkr/foto Porsche)

Dve desetletji po zadnjem izdelanem sorodniku so naredili še en primerek legende.

 

Delite