Znani so polfinalisti natečaja Volkswagen Špila

V začetku januarja se je zaključil rok za oddajo prijav na natečaj narodno-zabavne glasbe Volkswagen Špila. Izmed več kot sto prijavljenih ansamblov jih je komisija izbrala 32, ki se bodo februarja pomerili še v živo.

Glasbeni natečaj Volkswagen Špila se letos odvija prvič, nanj pa se je prijavilo več kot 100 narodno-zabavnih ansamblov iz vse Slovenije. Prijavitelji so morali poleg opisa skupine oddati še videoposnetek igranja v živo. Ansambli so izpostavili, da jih je k sodelovanju pritegnila priložnost za promocijo, sodelovanje s priznanimi glasbeniki in glavna nagrada v višini 10.000 evrov.

V polfinale se je uvrstila pisana druščina triov, kvartetov, kvintetov in že uveljavljenih skupin, pa tudi družinskih ansamblov in mladih glasbenikov. Strokovna komisija v sestavi Anžeta Zavrla, Primoža Grašiča, Tomaža Šinka in Aleša Vovka je pri izboru polfinalistov ocenjevala točnost, usklajenost in energijo ansamblov, pozorni pa so bili tudi na potencial, ki ga imajo glasbeniki za nadaljnji razvoj. Priložnost so tako dobili tudi tisti, ki v tem trenutku še niso »povsem izdelani«.

Vsem ansamblom, ki so se povzpeli med polfinaliste, je skupno to, da so vsak na svoj način »očarali« komisijo. Izbor pa ni bil enostaven, poudarjajo organizatorji. Kot je izpostavila strokovna komisija, je bila večina prijavljenih ansamblov na zelo visokem nivoju. Končno odločitev pa so odtehtali tudi posnetki v živo, kot je dejal Primož Grašič: »Hoteli smo sestaviti odličen program za koncerte in prepričan sem, da nam je to več kot uspelo.«

V mesecu februarju se obetajo trije koncerti, kjer se bo pomerilo vseh 32 polfinalistov. Prvi bo potekal 7. februarja v Festivalni dvorani v Ljubljani, drugi na dan zaljubljenih, 14. februarja, v Dvorani Union Celjskega doma, tretji pa 21. februarja, prav tako v Dvorani Union Celjskega doma.

Bitko narodno-zabavnih ansamblov bo vodila Natalija Verboten. Žiranti bodo nato izbrali devet finalistov. Ti bodo imeli tri mesece časa, da s pomočjo mentorjev ustvarijo in izvedejo novo avtorsko pesem ter jo v ljubljanski Festivalni dvorani predstavijo na velikem finalnem koncertu. (pfi/foto Volkswagen)

Delite